Wat is ergonomisch dragen

Met een draagdoek en/of ergonomische drager kun je ergonomisch dragen. Wat dat inhoudt zal ik proberen in het kort uit te leggen.

Je kindje kun je het beste dragen in de zogeheten “m-houding” ook wel “kikkerhouding” genoemd. De beentjes zitten gespreid en de knietjes zitten hoger dan de billen. Door deze houding sluiten de heupen mooi in de heupkom, wat een goede ontwikkeling van de heupgewrichten stimuleert.
De rug van je kindje heeft een natuurlijke bolling, door in de “m-houding” te dragen, behoudt de rug deze natuurlijke bolling.

Het is belangrijk dat de doek van knie-tot-knie ondersteunt. Hierdoor komen de knieën makkelijker hoger te zitten dan de billen en neemt de rug automatisch deze natuurlijke bolle houding aan. Ook wordt het gewicht van je kindje zo optimaal over de doek verdeeld en zit hij, in plaats van dat hij hangt. Je kindje zit op deze manier dicht tegen je aan, waardoor het gewicht ook goed over jouw lichaam wordt verdeelt.

Je kindje draag je altijd met je gezicht naar je toe. Met het gezichtje van je af, krijgt je kindje alle prikkels om hem heen mee en heeft hij geen enkele kans om zich daarvoor af te sluiten. Hij kan zich niet “verstoppen” tegen jou aan en als hij in slaap valt bungelt zijn hoofdje omdat hij dat niet comfortabel naar voren tegen jou neer kan leggen. Ook wordt, door met het gezichtje naar voren te dragen, de natuurlijke bolling van de rug hol getrokken. De knieën kunnen ook niet hoger dan de billen, wat ervoor zorgt dat al zijn gewicht alleen op zijn kruis rust. Niet echt comfortabel dus! Mocht je kindje meer willen zien, dan kun je op je heup en/of rug gaan dragen.

Houding voor het kindje in de draagdoek

Helaas zijn de meeste dragers die de grote(re) babywinkels verkopen niet ergonomisch. Ze zijn ontworpen om snel om te kunnen doen en ze hebben een mooi uiterlijk. Maar…. Het zitvlak is vaak te smal, waardoor de benen van je kindje naar beneden hangen in plaats van dat ze van knie-tot-knie ondersteunt zijn. Hierdoor worden ze vaak babybungels genoemd. Ze zorgen ervoor dat de heupen niet in de ideale positie komen en dat al het gewicht op je baby’s kruis rust. Ook is het rugpand vaak hard, waardoor de rug in een onnatuurlijke positie wordt gedrukt.

Samengevat herken je een ergonomische drager/draagdoek aan:

-Een soepel rugpand

-Goede knie-tot-knie ondersteuning

-Goede ondersteuning van schouder-tot-schouder en van de nek

-Een goede “M-houding” oftewel “kikkerhouding” tijdens het dragen.

M-houding of kikkerhouding

Het verschil tussen wel of geen knie-tot-knie ondersteuning
Bron: International hipdysplasia institute

Maar wat als je een lange draagdoek teveel gedoe vindt, of als je liever alsnog zo’n makkelijke drager wilt die je zo om kunt klikken?

Die bestaan gelukkig ook in een ergonomische variant! Dit zijn SSC’s, oftewel Soft Structured Carriers en om het makkelijk Nederlands te houden: voorgevormde dragers. Wie een combinatie van het knusse van een draagdoek wil en het gemak van een drager, zou ook voor een mei-tai kunnen kiezen.