Waarom dragen

In je baarmoeder zit je kindje veilig bij je. Het is er altijd lekker warm, hij hoort je hartslag, je stem en het gerommel van je darmen. Hierdoor voelt hij zich veilig en gekoesterd. Licht en geluid worden gedempt waardoor prikkels van buitenaf minder fel op hem af komen. Ook wordt je kindje door jouw bewegingen zachtjes heen en weer gewiegd.

Dragen heeft vooral heel veel voordelen, voor zowel jou als je kindje.

Je kindje kan je voelen

Terwijl je je kindje draagt, wordt hij zachtjes gewiegd door jouw bewegingen. Dit is voor je kindje een vertrouwd gevoel, in je baarmoeder werd hij ook altijd zachtjes gewiegd. Vaak valt je kindje door het wiegen ook heerlijk tegen je aan in slaap.

Je kindje kan je ruiken

De geur van je huid en, als je borstvoeding geeft ook de geur van je eigen melk zijn vertrouwde geuren die je kindje troosten en geruststellen.

Je kindje kan je horen

Het geluid van je stem, je hartslag en het gerommel van je darmen zijn allemaal geluiden die je kindje vanuit je baarmoeder herkent. Hierdoor voelt hij zich gerustgesteld. Hij weet dat je in de buurt bent en dat hij bij jou veilig is.

Je kunt prikkels reduceren

Met je draagdoek kun je je kindje afschermen van prikkels. Je kindje kan zijn hoofdje tegen je borst of tegen je rug aanleggen en zo de wereld buitensluiten. Ook dempt de stof geluiden die van buitenaf komen, waardoor deze minder hard binnenkomen. Vaak heeft een ergonomische drager een slaapkapje waarmee je het hoofdje van je kindje kunt bedekken.

Dragen werkt vaak troostend bij krampjes en/of reflux

Voor veel kindjes met reflux is het nodig om ze na een voeding nog een tijdje rechtop te dragen. In je draagdoek kun je dit in de ideale houding doen. Je hebt je handen vrij, waardoor het niet zwaar wordt om je kindje langere tijd rechtop te dragen en vaak is de verleiding minder groot om je kindje per ongeluk toch nog te snel neer te leggen.

Door je kindje rechtop buik-tegen-buik tegen je eigen buik aan te dragen, wordt zijn buikje zachtjes gemasseerd. Doordat je kindje zachtjes gewiegd wordt, duwen zijn knietjes zachtjes tegen zijn buikje aan, wat de spijsvertering bevordert. Dit helpt vaak erg goed bij krampjes. Jouw lichaamswarmte heeft ook een pijnstillend effect.

Dragen stimuleert de ontwikkeling van spieren en gewrichten

In je draagdoek zit je kindje in de “M” houding, of ook wel “kikkerhouding.” In deze houding zitten zijn knietjes hoger dan zijn billetjes, zijn zijn beentjes gespreid in een hoek van ongeveer 90º en wordt zijn rug gesteund in de natuurlijke bolling. Hij kan op zijn vuistjes sabbelen, waardoor je eventuele hongersignalen snel op kan pikken.

Zijn heupgewricht sluit mooi aan in de heupkom, waardoor het bij de geboorte van nature zachte kraakbeen goed kan verharden en zijn gewrichten goed kunnen ontwikkelen. Dit is nodig om later goed te kunnen leren kruipen, optrekken, staan en lopen. Doordat jij beweegt en hij gewiegd wordt, worden zijn spieren gestimuleerd waardoor hij een goede balans van zijn hoofd en romp kan ontwikkelen.

Dragen stimuleert borstvoeding

Door je kindje te dragen, stimuleer je de aanmaak van het hormoon Prolactine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de productie van moedermelk. Door het stimuleren van de aanmaak van Prolactine, stimuleer je dus ook de aanmaak van moedermelk. Wist je dat je in je draagdoek ook prima discreet kunt voeden?

Dragen heeft sociale voordelen

Vanuit een kinderwagen of box ziet je kindje alleen het plafond of de buitenlucht boven hem. Vanuit je draagdoek kan hij de wereld op ooghoogte overzien. Hij kan om zich heen kijken en de wereld ontdekken, wetende dat jij veilig bij hem in de buurt bent.

Je kindje ziet de sociale interactie van de mensen om zich heen. Hij ziet gezichtsuitdrukkingen, hij ziet de monden bewegen van de mensen die om hem heen praten en hij leert gezichtsuitdrukkingen koppelen aan de intonatie van de mensen om zich heen.

Vanuit je draagdoek ziet je kindje meer dan alleen maar de benen van andere mensen.

Je hebt je handen vrij

Je hoeft niet heen en weer te lopen van de box of kinderwagen om je kindje te troosten, of omdat je bang bent dat je bepaalde signalen misschien mist. Je pikt eventuele signalen sneller op. Ook is stofzuigen of je was opvouwen met je baby knus bij je natuurlijk ook nog eens gezellig!

Een spelletje doen met een ouder kind is makkelijker als je niet onderbroken wordt omdat je naar de box/bedje/kinderwagen moet lopen. Zo kun je je aandacht makkelijker verdelen.

Je kindje kan zijn dutjes overdag ook in de draagdoek doen, zo hoef je je geen zorgen te maken als je kindje moeite heeft met alleen slapen. Sterker nog, voor je baby is het een heel veilig gevoel om jou bij zich te hebben als hij slaapt en wakker wordt. Zo voelt hij dat hij altijd veilig en geborgen is en dat hem niks overkomt als hij in slaap valt.

Dragen kan preventief werken tegen een Postpartum Depressie (ook wel Postnatale Depressie)

Tijdens het dragen van je kindje leer je hem heel snel kennen. Je pikt zijn signalen snel op, leert zijn huiltjes en geluidjes kennen en je leert deze al gauw te plaatsen. Hierdoor weet je al gauw wat je kindje nodig heeft en hoe je hem het beste kunt troosten.

Door het dragen komen er bij jou hormonen vrij, die zorgen voor het zogenaamde “moedergevoel.” Hierdoor wordt de hechting tussen jou en je kindje bevordert, wat de kans op een depressie verkleint.

En verder…

In een kinderwagen zit je kindje precies op de hoogte waarop auto’s hun uitlaatgassen lozen, in je draagdoek heeft hij dit probleem niet omdat hij op een goede hoogte zit.

Je kunt je draagdoek ook gebruiken als picknickkleed, je kunt er over een stoel of tafel een hut mee bouwen, je kindje kan hem gebruiken als plaid of als kussentje. Je kunt je kindje erop verschonen….