Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek bestaat in verschillende maten en materialen. Hij wordt kruiskeper of jaquard geweven, wat betekent dat hij alleen een hele subtiele schuine rek heeft. Met een geweven draagdoek kun je vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd dragen. Je kunt dus je hele draagtijd in principe met 1 draagdoek.Met een geweven doek kun je op je rug, op je heup en op je buik dragen.

Welke maat doek heb ik nodig?

Uitgaande van de kledingmaat van een vrouw, kun je tot kledingmaat 44/46 de meest gebruikte knopen met een maat 6. Dit is de meest gebruikte maat. Ben je wat korter dan gemiddeld, of heb je een veel kleinere kledingmaat, dan zou je eventueel ook voor een doek in maat 5 kunnen kiezen. Verschil je veel in maat met je partner? Ga dan uit van de grootste maat. Een te korte doek kun je niet goed knopen, bij een te lange doek kun je eventueel nog het teveel aan stof wegstoppen.

Welk materiaal kan ik het beste kiezen?

Dit is afhankelijk van wat je persoonlijk prettig vind. De meeste doeken zijn van katoen, hier kun je prima vanaf het begin tot in de peutertijd mee dragen.

Heb je het snel warm, of is de omgevingstemperatuur wat hoger, dan kun je kiezen voor een doek met linnen of zijde. Deze kun je ook kiezen als je houdt van wat dunnere doeken.

Wil je een doek die het hele jaar door aangenaam is, dan zou je kunnen kiezen voor wol. Wol werkt temperatuur regulerend, wat een wollen doek geschikt maakt voor elk seizoen.

Wil je graag een wat dikkere, stevigere doek voor een groter kind, dan zou je een doek met hennep kunnen nemen. Hennep staat erom bekend heel stevig en sterk te zijn, wat het dragen van een wat groter kind prettiger maakt.

Hoe lang zijn de verschillende maten doeken?

Geweven doeken heb je van maat 2 t/m 8. De verschillende merken kunnen onderling wel eens wat van elkaar verschillen, maar vaak is dat niet meer dan een paar centimeter.

Maat 2Maat 3Maat 4Maat 5Maat 6Maat 7Maat 8
2,6 meter3,2 meter3,6 meter4,2 meter4,6 meter5,2 meter5,6 meter

Welke knoop kan ik met welke maat doek?

Als je uitgaat van het gemiddelde (maat 6 tot kledingmaat 46 ongeveer) dan kun je onderstaande knopen met de aangegeven maat doek knopen.

Dit zijn maar een aantal knopen van de talloze knopen en variaties die er bestaan.

Maat 2Kangaroo
Ruck under Butt (RUB)
Torso Carry (TC)
Maat 3Ruck Tied in Front (TIF)
Ruck Under Butt (RUB)
Kangaroo
Torso Carry (TC)
Maat 4Ruck Tied in Front (TIF)
Reinforced Ruck (RR)
Ruck Under Butt (RUB)
Kangaroo
Secure High Back Carry (SHBC)
Maat 5Front Wrap Cross Carry (FWCC)
Front Cross Carry (FCC)
Ruck (Tibetan) (TT)
Reinforced Ruck (RR)
Secure High Back Carry (SHBC)
Double Hammock (DH)
Maat 6Front Wrap Cross Carry (FWCC)
Front Cross Carry (FCC)
Ruck (Tibetan) (TT)
Reinforced Ruck (RR)
Secure High Back Carry (SHBC) Double Hammock (DH)
Maat 7Front Wrap Cross Carry
Double Hammock (DH)
Maat 8Taiwanese Wiggle Proof (WP)