Prematuren

Als je kindje prematuur wordt geboren, staat je wereld op zijn kop. Een zwangerschap en geboorte zijn al levens veranderende gebeurtenissen, laat staan als je kindje dan ook nog (veel) te vroeg wordt geboren met alle zorgen die daarbij komen kijken.

De ontwikkelingen die je kindje normaal nog veilig en warm in je buik door zou maken, moeten nu ineens in de grote buitenwereld plaatsvinden. Met je kindje opgenomen in het ziekenhuis, komt er dan ineens een heleboel op je af. Gesprekken met artsen, zorgen om hoe het verder gaat… Hoe dan ook voor veel ouders een spannende en heftige tijd.

Prematuren dragen

Gelukkig is er in veel ziekenhuizen tegenwoordig wel de mogelijkheid om je kindje dichtbij je te hebben door middel van buidelen. Tijdens het buidelen ligt je kindje met zijn blote huid op jouw blote huid. Zo houd jij je kindje makkelijker op temperatuur, want de temperatuur van jouw borst stemt zich af op je kindje. Is je kindje te koud, dan warmt jouw lichaam op. Is je kindje te warm, dan koelt jouw lichaam af. Zo reguleer jij de temperatuur. Het ritme van jouw ademhaling helpt je kindje zijn ademhaling te reguleren en je nabijheid, geur en geluiden zorgen ervoor dat je kindje zich veilig en geborgen voelt. Zo kun je een stukje van de gemiste zwangerschap inhalen. Wist je dat kinderen die huid op huid bij hun ouders liggen, minder huilen, beter groeien, beter op temperatuur blijven, beter slapen en zich sneller ontwikkelen?

Verschillende ziekenhuizen hebben speciale stoelen waar je in kunt zitten tijdens het buidelen. Toch kan het op een gegeven moment best zwaar worden om je kindje continu vast te houden. Een buidelshirt kan dan ondersteuning bieden. Hier kan je kindje in liggen en heb jij je handen wat meer vrij. Ze zijn niet echt gemaakt om mee te lopen, maar bieden wel wat ondersteuning voor jou en een extra geborgen plekje voor je kindje.

Het verlengde van buidelen en een buidelshirt is een draagdoek. Hiermee kun je wel lopen als je kindje niet meer aangesloten is op de monitor of andere apparatuur. Je biedt je kindje nog een steeds een geborgen plekje en je bent zelf mobiel. Ook kun je zo thuis je kindje lekker dichtbij houden. Het dragen van een prematuur vraagt wel wat meer aandacht dan het dragen van een a-terme geboren kindje. Zo zijn prematuren gevoeliger voor prikkels van buitenaf zoals beweging en geluid, waardoor het knopen in het begin nog vermoeiend kan zijn. Het is dan aan te raden om af en toe tijdens het knopen even te pauzeren.

Ook de keuze voor je draagdoek is iets om rekening mee te houden. Als je kindje nog heel klein is, met een laag gewicht, is een niet te dikke en soepele doek aan te raden. Zo “verdrinkt” je kindje niet in de stof en drukt de doek niet te zwaar op je kindje. Kindjes met een laag gewicht kunnen soms moeite hebben met “tegen de doek” ademen als deze te strak wordt aangespannen. Een te losse doek is ook niet wenselijk, dus is het fijn als er iemand met je meekijkt die je kan helpen en adviseren.
Er zijn merken draagdoeken die doeken speciaal voor prematuren in hun assortiment hebben. Ze zijn smaller en soepeler in gebruik, waardoor ze al snel en zelfs voor de allerkleinst geboren kindjes te gebruiken zijn. Met soms nog een kleine aanpassing in de knooptechniek, kun je zo je kindje lekker bij je dragen.

Prematuren dragen

In het ziekenhuis kun je de wens om je kindje te (gaan) dragen al met de behandeld specialist(en) delen. Ook een draagconsult is aan te raden. Zo krijg je van je arts en van de draagconsulent de juiste informatie over waar je op kunt letten tijdens het knopen en dragen van je kindje en weet je zeker dat alle adviezen op jou en je kindje zijn afgestemd. Eventueel zou in overleg met het ziekenhuis het draagconsult ook al tijdens jullie verblijf in het ziekenhuis mogelijk zijn. Mogen jullie al naar huis, of ben je al thuis dan kom ik naar jullie thuis toe.

Tijdens mijn scholing als draagconsulent heb ik bijscholing gevolgd over het dragen van een prematuur kindje. Door deze theoretische kennis en de voorbeelden van mijn collega’s uit de praktijk heb ik veel geleerd over de aandachtspunten en hoe je met het knopen aan de slag kunt. Tijdens het consult wordt aandacht geschonken aan de knooptechniek, die we met een pop stap voor stap gaan oefenen. Als je dat onder de knie hebt, gaan we aandacht geven aan hoe je je kindje in de doek kunt knopen, met daarbij extra aandacht voor hoe je kindje reageert op het knopen. Hierbij houden we in de gaten hoe vermoeiend het voor je kindje is en hoe je het tot een fijne ervaring maakt.

Wil je graag je prematuur geboren kindje gaan dragen en heb je tips of advies nodig? Of wil je graag een consult? Neem dan gerust contact op, ik help je graag.